Special Sponsor

Monday, July 30, 2007

Makan di Bagan Datuk

Pagi Ahad tadi (semalam) aku dan mak pergi ke Bagan Datuk, tujuannya merasai ke sedapan sup soto kat sana. Memang sedap beb. Soto ni jual masa pasar pagi, makan kat situ gak la sebab ada meja. side dish sate pun di sediakan. Minum pulak cendol.



Ni la pemandangan kat pekan Bagan Datuk





Sedap hingga menjilat jari. sate secucuk 40 sen, soto lak RM2.00. Paling best soto dia sebab cukup rasa dan banyak isi daging dan ketupat dalam sup tu.



"Kak tambah dua mangkuk sup soto lg !"


Lepas puas makan kalau bawak joran tu leh la gi memancing... :D

IM worm, rvhost.exe, W32.Yautoit.N

W32.Yautoit.N is a worm that spreads through Yahoo! Instant Messenger.
Discovered on 12 December 2006 and affected Windows 2000, Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows XP.

Symtom
The worm sends the following messages through Yahoo! Instant Messenger:

"E may, vao day coi co con nho nay ngon lam http://nhattruongquang.0catch.com

"Vao day nghe bai nay di ban http://nhattruongquang.0catch.com"

"Vao day nghe bai nay di ban http://nhattruongquang.0catch.com"

"Biet tin gi chua, vao day coi di http://nhattruongquang.0catch.com"

"Trang Web nay coi cung hay, vao coi thu di http://nhattruongquang.0catch.com"

"Toi di lang thang lan trong bong toi buot gia, ve dau khi da mat em roi? Ve dau khi bao nhieu mo mong gio da vo tan... Ve dau toi biet di ve dau? http://nhattruongquang.0catch.com"

"Khoc cho nho thuong voi trong long, khoc cho noi sau nhe nhu khong. Bao nhieu yeu thuong nhung ngay qua da tan theo khoi may bay that xa... http://nhattruongquang.0catch.com"

"Tha nguoi dung noi se yeu minh toi mai thoi thi gio day toi se vui hon. Gio nguoi lac loi buoc chan ve noi xa xoi, cay dang chi rieng minh toi... http://nhattruongquang.0catch.com"

"Loi em noi cho tinh chung ta, nhu doan cuoi trong cuon phim buon. Nguoi da den nhu la giac mo roi ra di cho anh bat ngo... http://nhattruongquang.0catch.com"

"Tra lai em niem vui khi duoc gan ben em, tra lai em loi yeu thuong em dem, tra lai em niem tin thang nam qua ta dap xay. Gio day chi la nhung ky niem buon...http://nhattruongquang.0catch.com"


The worm ends the following processes and closes applications if they are running:
Registry Editor
Task Manager
Bkav2006
game_y.exe
"System Configuration"
HOW TO REMOVE

1. Temporarily Disable System Restore (Windows Me/XP).
2. Update your virus definitions.
3. Reboot your computer in SafeMode
4. Run a full system scan and clean/delete all infected files
5. Run registry editor (regedit) and delete any values added to the registry.

Delete the value:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
Value: "Shell" = "Explorer.exe " RVHOST.exe"

Delete the value:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
Value: "Yahoo Messengger" = "%System%\RVHOST.exe"

Delete the value:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\WorkgroupCrawler\Shares
Value: "shared" = "[SHARED DRIVE]\New Folder.exe"

Reset the values:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System
Values:
"DisableTaskMgr" = "1"
"DisableRegistryTools" = "1"

Reset the value:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
Value: "NofolderOptions" = "1"

Reset the value:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Schedule
Value: "AtTaskMaxHours" = "0"

Delete the value:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion
Value: "Run" = "BkavFw"

Delete the value:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion
Value: "Run" = "IEProtection"

6. Exit registry editor and restart the computer.

7. In order to make sure that W32.Yautoit.N is completely eliminated from your computer, carry out a full scan of your computer using AntiVirus and Antispyware Software. Another way to delete the virus using various Antivirus Program without the need to install can be done with Online Virus Scanner.

Sunday, July 29, 2007

Dallab DX8i PDA made-in-Malaysia

KUALA LUMPUR: It looks like any other PDA phone on the market. But the Dallab DX8i is a made-in-Malaysia product and is practically a miniature personal computer.

Dallab Sales and Marketing Sdn Bhd said the quad-band device runs on Microsoft Corp’s Windows Mobile 5.0 Pocket PC Phone Edition operating system.

This allows users to view high-quality videos, play graphics-intensive computer games, aside from running wordprocessor, spreadsheet, and organiser.

Users can also download any of the thousands of Pocket PC applications available on the Internet for use on the DX8i.


Two 'Cun' model hold the latest PDA DX8i phone
that will cost about RM1,888


At the heart of the device is Intel’s 416MHz XScale processor, which Dallab claims is the fastest in its class.

The DX8i has a largish 2.2 in LCD screen that’s capable of displaying up to 262,000 colours at a resolution of 320 x 240pixels. This results in crisp text and sharp images, said Dallab.

Dallab said the phone has both a numeric keypad and a touch screen interface.

It is priced at RM1,888.

The phone was launched by Energy, Water and Communications Minister Datuk Seri Dr Lim Keng Yaik on Friday.

Source The Star

Iraq vs Saudi Arabia

Tonight match between Iraq and Saudi Arabia in the final Asian Football Confederation (AFC)
live at 0835pm GMT+8

so don't miss it

update: fulltime Iraq 1 - 0 Saudi Arabia




Terbakar..!!


TINDAKAN undang-undang perlu diambil ke atas penulis blog yang menyebarkan laporan berbentuk fitnah di laman blog mereka, kata Naib Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin. Katanya penulis blog sebegitu tidak pernah memikirkan sensitiviti orang lain.

"Tidak ada undang-undang di alam siber kecuali undang-undang rimba. Jadi tindakan harus diambil supaya 'monyet-monyet' lain takut dan mengambil iktibar daripadanya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat perwakilan Pemuda Umno bahagian Papar, Kimanis dan Sipitang di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai penulis blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin yang dipanggil untuk memberi keterangan kepada polis.

Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Muhammad Muhd Taib telah membuat laporan berhubung komen orang ramai dalam laman blog itu dalam siaran 11 Julai lepas, yang dikatakan menyentuh sensitiviti agama, kaum dan institusi Yang di-Pertuan Agong.

Khairy berkata beliau turut difitnah dalam laman blog itu, tetapi belum mengambil tindakan undang-undang kerana khuatir akan mengambil masa yang lama untuk diselesaikan. - Bernama


So, am I a monkey??

Related : UMNO declare cyberwarfare

Saturday, July 28, 2007

Proton Australia Ads

nice looking ads.. who knows..?



Jepun Vs Korea

Petang ni ada perlawanan bola Piala Asia (AFC) menentukan tempat ke-3 dan ke-4.
Jepun lawan Korea. Erm rasanya pasukan mana boleh dapat tempat ke-3 dan ke-4??

Klik untuk membesarkan

semuanya akan ditentukan.... oleh itu sila-sila lah ye bukak tv dan tonton lah pasukan ini bermain pada pukul 0835PM ni...

update: Fulltime Jepun 0 (5) - (6) 0 Korea

Vista's DVD with hologram


Which one is real? the left or right?


left side is real! The pirates can make hologram DVDs. :D

Continue reading

Friday, July 27, 2007

WiMAX services by Mid 2008

Malaysia may roll out WiMax services by the middle of next year, the official Bernama news agency reported Friday, citing Minister of Energy, Water and Communications Lim Keng Yaik.

WiMax refers to Wireless Interoperability for Microwave Access which will allow significant high-speed internet access and file downloads from phones, laptops and mobile devices over greater distances.

In March, the government awarded the Wimax license to four Malaysian companies, namely Bizsurf (M) Sdn Bhd, MIB Comm Sdn Bhd, Redtone-CNX Broadband Sdn Bhd and Asiaspace Dotcom Sdn Bhd.

Lim said he has held discussions with the WiMax license holders twice on the formation of a consortium to share the cost of building transmitter towers.

'I told them not to compete on infrastructure superiority but compete on service branding and cost superiority,' he said.

The cost to build the WiMax facilities could reach up to two billion ringgit, he said.

'If they are building it alone, they may be bankrupt before they start rolling out services,' he told reporters.

'If they agree to form a consortium owned by them to build the infrastructure, then they have to go for tenders and decide on the best vendor to provide seamless connectivity,' he said.

related: WiMAX winners announced by MCMC
WiMAX licences to be awarded before end-Feb

Source

i Sabot self introduction

The i-SOBOT's voice recognition and speech capabilities are extremely advanced in this price range.


For more information, visit Robots Dreams at http://www.robots-dreams.com

Thursday, July 26, 2007

Geoduck


Uiks siput ape nih? aku tertanya-tanya bila aku check emel aku tadi. Rupa dia macam belalai gajah tp saiznya sangat besar, siput biasa x de la besar macam ni. Rasa macam familier je kan dgn bentuk ni?? :D

setelah melakukan sedikit googling, akhirnya aku tau. nama siput ni geoduck (disebut /'guː.iː.dʌk/ i.e. "gooey duck"). Tempat tinggal dia kat pantai pasifik kat Amerika (Washington) dan Columbia. Jangka hayat binatang ni pulak 146 tahun (lama tuh!)dengan catatan umur binatang ni yang paling tua 160tahun. Harga pulak kalau jual kat asia (jepun, Hongkong, china) sekilo USD$65.

Maklumat lanjut disini












Wednesday, July 25, 2007

Possibly Phishing png banner

Sejak pagi tadi bila je aku bukak windows media player untuk main lagu mp3 atau tengok video mesti kaspersky internet security 6 aku menjerit bagi warning
'phishing attack: This web page is used for stealing credit card numbers, PIN-codes, password or other personal data.'



mungkinkah ini kelemahan terbaru produk Microsoft? aku try bukak guna player lain ok je. mungkin ada 'lubang' dalam tu yang membolehkan seseorang membuat remote exploit menghantar gambar format png(portable network graphic) yang kemungkinan mempunyai kod untuk mencari maklumat seperti no pin dan no kredit kad. Alamat yang digunakan untuk gambar menu_image_s.png adalah
"

http://content.ztango.com.edgesuite.net/menu_image_s.png
"

Buat masa ni aku tengah mencari jawapan. so ada update insya-allah aku akan bagi tau.

My Text logo

Anyone see the text??

looks cool kan?

mmmtmxxmxtxmtitiixmxtxiitxmmtmmmxtxmtiimttxmxmmtxmtmmttttxxxtmitmxixmmiitimxxmxitmixxmxmmmtixtiiimmi
mxximxmiimixmixtmitmimtmtxmtxtmxmxtixxxxmxxiitmxtittxitttitxtiixtxiimmiiimmxittiixitxiittttmitximtti
itxttitmmmximtitmmimtmmxmmmtmmixmtxtttxiiiimtxttxximxtitximttxximmitmititixmtmimxttimxiitxmmimmtixix
mttxmxiittittmixitiiiiixtitimxxxxtititmixtttmmxitttitmmxmtxmmttixmmmtmtmtmxxmmmttmtixtttttmimmmixttt
xmitmtxmimmiitxxxmitxtitmtiixmxxtmtmtttmtmmmmxxtxmttmmmmxittxxxmmmiixiitiiimxixxmttmitmiimmiixmixxti
immtmixitxmmximtixmmttiixmxtittixmtimimxmmxxtxmmitttxmmtiimmmiixitmimxmimtmtttxixixxmxixmixtiitxxmxt
titxiitimxmttxtxiiximitxtmxmtxtixitmttmmxiixxmtmttimxiixmmixiimmmxxtmmtiiitmmmtxximmmmittxitxmmtixix
tttiimximmmtimimtitimtmmmxtttmxtiittitmiimtmmtiimmtiixiimixixtmxiixxitixitxtmxximmxtximtitxxxititiii
mmmmmmtximmitmmtmmitimmtmxiitixixttittttxtmxitmtixmxtmxitittmmtimixiiimiiixtxxxtmmixxmmmmtximttmttmm
titixmixmxtxixxtimxixtmiiximtmitimtimiimxxttimxxixtttmtixiitmtmmiixxtittxiiimimxixxmxxmititixmtmtixt
ttxixmtixmttimxxtxxmxmmimitxxxxxxtxitixtiixmxitmxmixmixmiitixtximiixmtxixmmiixxxxmttmxtiiximmmtmxxmi
mimxtxxixtmimtxmtmmtixxittmtmimxtxttitiixmmxmxxxtxmttmtxiitttmtimiixxittimtmtxixmixtmttxxxxmmxixxttx
mitimmttmiitiitiimmttttxttxtmimxmtttxxtitmxximmittixmttxxitmxiitxxxtmxtttitimxmimiimixmtxttimxmmimit
iixxttmmtmtttxxtxitmxmxtxxtxtmimxxxmitixtixxxtmximiimixxtximimimxmxttxtiitxtitxitixmixxxitmimxiiitix
txixmiitmmxxittitiimmxxmimmxxtmxmttixitxmmmtitimmmxmximttxtmtimtmmixmixiiiixxmmtxmmmxmmimtixixtimxmt




Nod32 Updating File, Offline update

In this tutorial, I want to show you how to do offline update Nod32 antivirus from the one machine to another machine.

Where can I find update files for Nod32?
1. C:\Program Files\ESET\updfiles

2. The files is .nup

3. Copy all the files inside the folder and paste them at the same directory on the pc that you want to update.



Tuesday, July 24, 2007

Belajar Mysql peringkat awal


Dulu aku ada pergi kursus MySQL kat Kolej Komuniti Sabak Bernam. So aku rasa modul yang diberi amat berguna.

File yang kat bawah ni adalah modul yang diajar semasa kursus tersebut


Download : Mysql.ppt

SingTel IPTV goes live

Singapore Telecommunications (SingTel) has launched an internet-based television service (IPTV) in an attempt to keep pace with local cable rival StarHub. SingTel is investing USD19.8 million during the current financial year to develop the product, dubbed MioTV, although it declined to provide subscriber targets or divulge the total sum invested on MioTV to date. The new service, launched last Saturday,
offers 33 channels

of TV content. The company hopes to roll out the service to 85% of households in the city-state, equivalent to roughly 4.5 million people. Analysts warn, however, that SingTel’s push into the pay-TV segment could raise costs and cut profits in the short term, although they agree it could generate higher earnings in the long term.

Monday, July 23, 2007

Tengok TV Malaysia free

Astro terganggu akibat hujan lebat? atau siaran banyak 'noise'?
apa kata tengok je channel2 tv malaysia secara streaming melalui web
ni aku ada usha2 sket web nih '.TUNE IN'

Terdapat 8 Channel Malaysia boleh dipilih diantaranya RTM1, RTM2, TV3, NTV7, 8TV, TV9, ASTRO RIA DAN ASTRO PRIMA. Web site tue hanya support browser Internet Explorer untuk streaming live tv. Apa lagi jom tengok tv..




UPDATED: Semenjak 2 menjak ni site di atas cam tak boleh pakai je, so aku telah jumpa site lain yang keboleh percayaan streaming tv elok tak de gangguan.

Link baru :


Online Tv Malaysia Radio Streaming-RTM, RTM 1, HBO, TV3, ERA FM, HOT FM, HITZ FM, SINAR FM, ESPN




TV Blogspot


Saturday, July 21, 2007

bat32.txt Narixa, vdsrun30.dll

Ada sesiapa kena simptom bat32.txt? aku tak pernah kena tapi aku cuba menolong kawan aku nih. Ok lah setelah googling sikit kat internet, aku dapat cara membuangnya. Ini adalah cara dari forum Tanya@putera

Malay Version
Ok, buat camni:
1. Jalankan hijackThis dan tandakan entri2 berikut:
O4 - HKLM\..\Run: [wscript32dll] C:\WINDOWS\msiexec.dll.vbs
O4 - HKLM\..\Run: [Batch32] C:\WINDOWS\bat32.txt
O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [Yahoo Messengger] C:\WINDOWS\system32\SVICHOSST.exe (User 'SYSTEM')
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [Yahoo Messengger] C:\WINDOWS\system32\SVICHOSST.exe (User 'Default user')

O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - %windir%\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe (file missing)
O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - %windir%\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe (file missing)

2. Tutup semua windows dan browser dan tekan 'Fix checked'

3. Download dan jalankan Narixa Fix.
4. Setkan PC anda untuk melihat http://www.xtra.co.nz/help/0,,4155-1916458,00.html#5.

5. Delete semua yg berikut(jika ada) dari semua drive(c:\, d:\, etc):
HOWLNGW2.WAV
bat32.txt
vdsrun30.dll
STORM_BR.WAV
SCREAM.WAV
WOLVES_B.WAV

6. Pergi ke C:\WINDOWS dan delete semua berikut(jika ada):
HOWLNGW2.WAV
bat32.txt
vdsrun30.dll
STORM_BR.WAV
SCREAM.WAV
WOLVES_B.WAV

7. Pergi ke C:\WINDOWS\system32\ dan delete yang berikut(jika ada):
SVICHOSST.exe

8. Restart PC, scan ngan hijackThis dan paste log baru kat sini..

English version
1. Run hijackThis and tick the following entry
O4 - HKLM\..\Run: [wscript32dll] C:\WINDOWS\msiexec.dll.vbs
O4 - HKLM\..\Run: [Batch32] C:\WINDOWS\bat32.txt
O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [Yahoo Messengger] C:\WINDOWS\system32\SVICHOSST.exe (User 'SYSTEM')
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [Yahoo Messengger] C:\WINDOWS\system32\SVICHOSST.exe (User 'Default user')

O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - %windir%\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe (file missing)
O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - %windir%\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe (file missing)

2. Close all windows and browser and klik 'Fix Checked'

3. Download and run Narixa Fix

4. Set your pc to see http://www.xtra.co.nz/help/0,,4155-1916458,00.html#5.

5. Delete all file below(if exist) in your hard disk (c:\, d:\, etc):
HOWLNGW2.WAV
bat32.txt
vdsrun30.dll
STORM_BR.WAV
SCREAM.WAV
WOLVES_B.WAV

6. Goto C:\WINDOWS and delete all files below(if exist):
HOWLNGW2.WAV
bat32.txt
vdsrun30.dll
STORM_BR.WAV
SCREAM.WAV
WOLVES_B.WAV

7. Goto C:\WINDOWS\system32\ and delete :
SVICHOSST.exe

8. Restart Pc and see if the problem solved

TM demos 100Mbps fibre optic service

This news was taken from TeleGeography News


Telekom Malaysia (TM) has previewed a fibre-optic-based super fast internet access service which offers download speeds of up to 100Mbps. ‘We are heading for the digital home era where IPTV, VoIP and home surveillance (via the internet) are necessities,’ said TM Malaysia Business CEO Zamzamzairani Mohd Isa. The telco plans to start the first phase rollout of the service in the third quarter of next year. Initially the connection speed will be 10Mbps, but this will increase as the rollout continues. Zamzamzairani said TM would be concentrating on high-rise buildings such as condominiums before moving to other residential areas.

Sudah bersedia untuk 4G?

* 4G (4th Generation) merupakan singkatan kepada Sistem Komunikasi Generasi Keempat.

* 4G menyediakan penyelesaian sepenuhnya apabila suara, data dan kandungan multimedia lain disampaikan kepada pengguna bila-bila masa dan di mana-mana sahaja pada kepantasan yang lebih tinggi berbanding mana-mana generasi komunikasi sebelum ini.

* Tiada istilah formal yang merujuk kepada apakah sebenarnya 4G itu namun, objektifnya boleh disimpulkan seperti berikut:

- 4G merupakan sistem dan rangkaian bersepadu berasaskan protokol Internet (IP) sepenuhnya untuk kegunaan gabungan rangkaian wayar dan tanpa wayar seperti komputer, peralatan elektronik, teknologi komunikasi dan sebagainya dengan kemampuan perpindahan data sehingga 100 Megabit sesaat (Mbps) dan 1 Gigabit sesaat-sama ada di dalam atau luar persekitaran dengan kualiti dan keselamatan yang tinggi serta mampu milik.

- 4G dibangunkan untuk disesuaikan keperluan kepada aplikasi masa depan seperti akses jalur lebar tanpa wayar, Perkhidmatan Pesanan Multimedia (MMS), perbualan video, TV bergerak, kandungan TV definisi tinggi, perpindahan data dan suara di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja.
href="http://TidakPerluKerja.com/?kod=money2net">src="http://www.TidakPerluKerja.com/b/ban4.gif" border="1"
/>
Asas 4G didefinisikan seperti berikut:

* Spektrum sistem yang cekap.

* Kapasiti rangkaian yang tinggi- penggunaan serentak yang tinggi.

* Kadar data sehingga 100 Mbit di antara dua punca akses.

* Pertukaran yang sempurna di antara dua rangkaian yang berbeza.

* Sambungan yang pantas dengan perayauan antarabangsa di antara beberapa rangkaian.

* Perkhidmatan berkualiti tinggi untuk sokongan multimedia masa depan (audio masa sebenar, data berkepantasan tinggi, kandungan video HDTV, TV bergerak dan sebagainya).

* Boleh beroperasi pada asas tanpa wayar sedia ada.

* Paket pertukaran rangkaian untuk semua protokol Internet (IP).


* Kepantasan 4G tersebut mencapai sehingga 144 megabit per saat (Mbps) atau 1,000 kali lebih pantas daripada GPRS dan hanya mengambil masa kira-kira 10 saat untuk muat turun.
href="http://TidakPerluKerja.com/?kod=money2net">src="http://www.TidakPerluKerja.com/b/ban4.gif" border="1"
/>
* Tidak seperti 3G yang hanya beroperasi pada pembawa transmisi tunggal berfrekuensi 5MHz, OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) sebaliknya menyokong peruntukan spektrum frekuensi daripada 1.25MHz sehingga 20MHz bergantung kepada peruntukan frekuensi yang digunakan oleh syarikat telko

Friday, July 20, 2007

L.A Street Racing


First time tengok game ni mesti kata game nih tak best sebab yang pertama saiz file 300Mb saje, then tengok game developer pulak tak pernah dengar.
Tapi lepas je main game nih layan dalam 10 minit jadi ketagih. Pasal apa, game nih gameplay berlainan dengan racing game yang ada kat pasaran seperti NFS, GTR, TOCA Race driver 3 dan lain-lain.Grafik boleh tahan la sebab dia support directx 9.0 so aku leh kata grafik game tahun 2004-2005.



so sesiapa nak cuba game ni sebelum membelinya :p, boleh usha website atau tengok review kat gamespot.com. Okla itu sahaja.... aku nak main game ni lagi, tp kali ni lawan multiplayer online internet... free beb!

Tuesday, July 17, 2007

2007 Mid Year MUET result dah kuar

Ni nak gi tau MUET (Malaysian University English Test)keluar hari selasa 17 Julai 2007 iaitu hari ini. Boleh check kat website dia. http://www.mpm.edu.my/muet/loginfrm.aspx


KUALA LUMPUR, July 14 (Bernama) -- The result of the Malaysian University English Test (MUET) for the middle of 2006 will be announced on July 17 and will be available from 10 am at the school and other institutions where the candidates had sat for the test.

Public Relations Officer of the Malaysian Examinations Board, Khawari Idris said the results could also be obtained on-line from 8.30 am on the same day at the website http://www.mpm.edu.my.

"Candidates can also obtain the results through SMS by typing MUET to 39003 from 12.01 am, July 17," he said in a statement here, Friday.

Khawari said 90,815 candidates sat for the test. Those wishing to resit the test should register on or before July 25.

-- BERNAMA


Monday, July 16, 2007

Cara setting Proxomitron

Okeh, bagi pengguna p2p terutama torrent kat malaysia sekarang ni memang nazak. Nazak bukan apa nazak sebab nak download pun speed slow nak mampus dan tracker offline, takpun status tracker 'Connection Closed By Peer'. So download dan upload tak gerak-gerak.

Jadi aku nak mengajar cara nak bypass supaya client torrent boleh connect balik dengan tracker. Ia berkesan cubelah :P

Download Proxomitron dan Setting
1. Download dulu software proxomitron nih.
2. Install macam biasa, lepas tu run proxomitron
3. Klik pada header

4. Klik New

5. Masukkan pada HTTP Header: User-Agent: Screamyx (out), URL Match(kosongkan), Header Value Match: *, Replacement text: Mozilla 2.0/TM Slow. Tekan OK

6. Klik pada custom user agent yang kita buat tadi pada out supaya bertanda dan klik apply lepas tu klik OK.

7. Klik pada Config -> HTTP -> Proxomitron`s proxy port number 3128, klik OK


8. Save setting Klik pada disket warna hijau


Setting pada client uTorrent 1.7.1
1. Option, Preferences, Connection
2. Proxy Server, Type: HTTP, Proxy: localhost, Port:3128
3. Klik Ok
4. Cuba update tracker balik pada client uTorrent.


Okeh itu sahaja tutorial kali ini, tutorial bagaimana mendapatkan speed maximum untuk uTorrent berada disini

Semakan Arah Kiblat 16 Julai 2007



SEMAKAN ARAH QIBLAT KETIKA MATAHARI TEPAT ATAS KAABAH


Pada 16 Julai 2007 jam 5.28 petang mengikut Waktu Piawai Malaysia (WPM), umat Islam di negara ini berpeluang untuk menyemak arah qiblat di lokasi masing-masing. Berpandukan kepada analisis data matahari dalam Almanak Falak 2007 oleh Bahagian Penyelidikan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, matahari akan berada tepat di atas Kaabah bagi tahun 2007 pada dua waktu tersebut menyebabkan semua bayang objek tegak akan menunjukkan arah qiblat. Mengikut astronomi, keadaan ini berlaku apabila deklinasi matahari adalah bersamaan dengan latitud Kaabah. Salah satu cara yang boleh digunakan adalah mendirikan tiang tegak di suatu kawasan lapang dan hujung bayang yang terhasil menghala ke pangkalnya pada waktu tersebut adalah arah qiblat. Umat Islam disaran memastikan jam yang diguna pakai adalah tepat bagi kesempurnaan semakan.



Kedudukan matahari tepat di atas Kaabah yang menyebabkan bayang objek tegak di seluruh dunia menunjukkan arah Qiblat.




Saturday, July 14, 2007

Tips untuk elakkan dirogol dan menjaga maruah diri

Malang bagi masyarakat kita, sejak akhir-akhir ini, nampaknya kejadian penganiayaan terhadap golongan kanak-kanak dan wanita semakin berleluasa dalam negara.

Sehubungan dengan itu, untuk membantu diri anda, keluarga dan masyarakat, maka disenaraikan beberapa tips panduan yang berguna untuk diamalkan seperti berikut:

Terhadap Kanak-kanak

Anak-anak kecil mesti sentiasa di bawah pengawasan ibu-bapa, guru-guru atau penjaga yang dipercayai.

Kanak-kanak juga boleh dirogol oleh penjaga atau keluarga penjaga/pengasuh, oleh itu sentiasa ada rasa 'cemburu' dan berhati-hati.

Galakkan anak-anak untuk bercakap atau bercerita apa yang berlaku sepanjang peninggalan ibu bapa supaya dengan ini dia akan memaklumkan perkara-perkara yang mungkin tidak difahaminya yang berlaku ke atasnya.

Latih anak-anak untuk menjauhi orang yang tidak dikenali, kalau perlu ingatkan setiap hari iaitu semasa meninggalkan anak-anak di rumah atau Tadika/Sekolah.

Ingatkan pada anak-anak anggota tubuh badannya yang tidak patut disentuh oleh sesiapa pun kecuali oleh ibu bapa atau pengasuh semasa mandi atau masa buang air.

Bertindak awal jika telah ada tanda-tanda maruah anak-anak cuba dicerobohi.

Jangan pandang remeh tanda-tanda ini takut nanti kita menyesal.

Seboleh-bolehnya jangan benarkan anak-anak tidur di rumah orang lain kecuali sangat perlu dan keluarga tersebut dikenali sebagai keluarga yang amanah dan berhemah.

Latih anak-anak untuk menjerit minta tolong atau sebut "API-API" jika ada gangguan atau pencerobohan terhadap dirinya.

Kajian mendapati jeritan 'API" lebih diberi perhatian oleh orang ramai dari jeritan minta tolong.

Pastikan kita berdoa dan ajar anak-anak berdoa mohon keselamatan serta perlindungan Tuhan semasa melangkah keluar rumah, contoh: "Bismillahi tawakkaltu 'alAllah".

Ingatkan anak untuk tidak menerima pemberian makanan, gula-gula mahupun air dari orang yang tidak dikenali.

Larang anak keluar dari kawasan rumah, ke padang permainan, ke rumah jiran atau ke kedai tanpa pengawasan.

Keluarga terdekat juga boleh menceroboh maruah anak-anak, jadi ibu-ibu perlu maklumkan pada anak-anak juga tentang perkara tersebut.

Sentiasa berhubung dengan guru-guru, penjaga atau pengasuh tentang isu-isu keselamatan anak-anak.

Cara-cara mencegah kejadian rogol atau serangan seksual terhadap remaja

1. Jangan terima pelawaan orang yang tidak dikenali untuk tunjuk arah atau jalan, suruh orang itu minta pertolongan lelaki dewasa. Jika didesak juga, lari dan jerit minta tolong.

2. Jangan tumpang orang yang tidak dikenali sama ada kereta, motor atau basikal.

3. Jangan percaya dan ikut orang yang mengaku dihantar oleh ibu bapa untuk mengambil kamu balik dari sekolah, meskipun diberitahu ibu-bapa kemalangan dan sebagainya.

4. Jangan terima duit, gula-gula atau snek dari orang yang tidak dikenali, jiran, jaga sekolah, guru atau teman lelaki jika berseorangan sahaja dengan mereka.

5. Berhati-hati apabila dalam perjalanan pergi sekolah, kedai dsb juga bila balik rumah.

6. Jangan jadikan amalan terlalu rapat dengan jiran lelaki sama ada tua atau muda, lebih-lebih lagi pergi bermain dan tidur di rumahnya kecuali dengan pengetahuan ibu-bapa dan tidak bersunyi-sunyi.

7. Jika kamu dihalang semasa sedang berjalan, cuba elakkan orang tersebut, jika masih dihalang, lari kebelakang dan jerit sekuat hati.

8. Balik kerumah segera sama ada dari sekolah atau tugasan diluar, jangan singgah dimana-mana tanpa kebenaran dan elakkan dari terlalu banyak bermain-main.

9. Cuba pastikan bila berjalan atau keluar rumah hendaklah bersama keluarga atau teman-teman dalam kumpulan. Elakkan keluar rumah waktu malam kecuali dengan keluarga terdekat.

10. Elakkan dari bergaul bebas dengan lelaki yang tidak dikenali dan yang bukan mahram, kerana lelaki tersebut mungkin gunakan peluang itu untuk merogol kamu.

11. Cuba elakkan dari berjalan di lorong, taman atau kawasan yang sunyi. Jauhi bangunan yang tersudut.

12. Jangan pergi berubat dengan bomoh dan jangan sekali-kali tinggal seorang diri berubat dengannya. Doktor lelaki juga hanya boleh memeriksa kamu dengan kehadiran pembantu wanita/jururawat.

13. Jangan berpakaian seksi. Sekalipun kamu tidak menjadi mangsa pada masa tersebut,tetapi mungkin orang lain yang lebih lemah akan jadi mangsa rogol lelaki yang ada penyakit hati.

14. Pastikan pintu bilik berkunci dengan baik semasa kamu mandi, menyalin pakaian ataupun berehat atas katil.

15. Jangan bermain dan bergurau dengan kawan lelaki dan membiarkan mereka menyentuh badan kamu.

16. Orang lelaki termasuk bapa, abang atau saudara-mara tidak boleh menyentuh bahagian sulit kamu.

17. Patuhi syari'at Allah, buat yang disuruh, tinggal yang dilarang nescaya kamu selamat.

18. Allah berfirman yang bermaksud ".....Jangan dekati zina". Jangan bergaul bebas atau melakukan perkara yang dilarang agama yang boleh membawa kepada zina dan lebih teruk jika dirogol.

Disediakan oleh
Lajnah Kebajikan & Kemasyarakatan PAS Pusat dan
Dewan Muslimat PAS Titiwangsa


Friday, July 13, 2007

Blue ray, HD - DVD, PCI Express and AGP

I read all about the article about Blue ray, HD-DVD, PCi Express and AGP (Accelerated Graphics Port) and how they work. It usefull information can be found when you googling around the internet.







Albatron revealed Blue ray Decoder Card

Albatron has recently announced the new “Blue Ray Decoder Card” giving mainstream users a great alternative to Integrated Graphics. This low-profile VGA card can provide even the most basic systems with High Definition video playback including Blu-ray and HD-DVD. This card also supports DirectX 10, boosting 3D graphics performance for the Windows Vista operating system.

The technology behind this high performance, high definition video playback is NVIDIA’s PureVideo HD technology, embedded into the NVIDIA Geforce 8500GT GPU. One of the most practical aspects of this technology is that it focuses video playback mostly on the GPU, leaving your CPU to do other things. In fact, systems using Core 2 Duo processors with PureVideo HD usage has consistently shown CPU utilization under 20% during high definition video playback which also demonstrates up to a 60% reduction in CPU impact when using PureVideo HD versus using other technologies. This card also supports H.264, VC-1 and MPEG-2 encoding/compression formats used to record data on both HD-DVD and Blu-Ray disks.




A system with discrete graphics (system with VGA card) and DirectX 10 is highly recommended when using the Windows Vista operating system and its new graphics user interface. DirectX 9.0C can get the job done but you won’t be able to experience the full effects of Vista without DirectX 10. The Blue Ray Decoder Card contains DirectX 10 along with Shader Model 4.0 providing the most efficient gameplay processing for the latest DirectX 10 games, which are just beginning to spill into the market.

The Specifications

Stream Processors

16

Core clock

450 MHz

Memory

256 MB of DDR III

Memory interface

128 bit

Memory clock

800 MHz

Graphics Bus

PCI Express

Memory bandwidth (GB/s)

12.8

Fill Rate (billion pixels/sec.)

3.6

Vertices/sec. (million)

2200

Pixels per clock(peak)

48

RAMDACs (MHz)

400

Resolution

Dual-link DVI Support 2560 X 1600

Output

DVI + HDTV Out


Source : Lowyat.NET